Hari ni aku saje2 jer nk tulis entry respi kuah rojak nie...
Pada sesiapa yang nak try leh la try ek..hehehehe
Mula2 kena sediakan bahan dulu.....
Dah siap pen nagn kertas...???Ok.. leh salin ek...hehehe
Bahan2nya...
1 botol kecik kicap pekat
1 botol kecik sos cili
1 cawan cuka
1kg gula merah
100g biji bijan
Belacan sebesar ibu jari
Segenggam cili api (kalau korang suka pedas leh tambah cili api lagi)
Sedikit air
Kacang (untuk di tabur pada rojak buah)
Kacang (untuk di tabur pada rojak buah)
Ok.. mula2 korang kisar cili api, belacan ngan cuka........
Pastu masukkan ke dalam periuk dan pasang api dalam keadaan sederhana.......
Kacau...
Kemudian korang masukkan kicap, sos ngan gula merah ke dalam periuk...
Kacau sampai sebati..... Ingat tau...
Korang kena sentiasa kacau sebab tak nak kuah rojak korang jadi hangus....
Bila dah mengelegak.... korang masukkan pula biji bijan ke dalam periuk...
Pastu korang kena kacau lagi perlahan2....
Ingat..... api jangan kuat tau....
Kacau sampai biji bijan tu sebati ngan kuah rojak ....
Korang kena sentiasa kacau sebab masa ni kuah rojak akan mendidih...
Takut kalau tak di kacau kuah akan melimpah dari periuk....
Bila dah pekat boleh la korang padamkan api.....
Biarkan ia sejuk secara semulajadi.....
Pastu bolehla korang makan dengan buah-buahan...
Tak kesah la korang nak makan ngan buah ape pun....
Ikut selera korang...huhuhuhu
Nak sedap taburkan kacang di atas rojak buah...
Nak sedap taburkan kacang di atas rojak buah...
Jeng...jeng...jeng....
Dah siap.... Sedia untuk di makan....hehehe
Selamat mencuba ya...!! ^_^
No comments:
Post a Comment